1.0i EcoBoost mHEV
Economisch
Ford brengt de Puma terug, een naam die bij heel wat millenials een belletje doet rinkelen. Vroeger prijkten deze vier letters achterop een speelse coupé maar nu geeft Ford ze aan een compacte SUV. Wij zochten uit of de nieuwe Puma zijn naam verdiend heeft.
1
DESIGN
Ah, de eeuwwisseling. Een tijd waarin een telefoon nog om te bellen was, witte sneakers nog om te tennissen waren en auto’s nog laag en opvallend moesten zijn. Dat was voor Ford niet anders wanneer ze in 1997 hun Puma de wereld in stuurden. Het model deelde zijn onderstel met de Fiesta van toen maar tilde die naar een ander segment met een gestroomlijnd coupé-koetswerk. Het resultaat was een auto die er niet alleen hip uitzag maar ook nog eens je hart sneller deed slaan op een bochtige weg. Zelfs vandaag staat de Puma nog bekend als één van de fijnste betaalbare rijdersautootjes op de tweedehandsmarkt. De tijden zijn intussen veranderd en de smaken al helemaal. Waar in 1997 nog niemand wakker lag van een compacte SUV is er vandaag amper nog iemand te vinden die zijn zuurverdiende centen wil uitgeven aan een kleine auto met maar twee deuren en een daklijn die je kruin raakt. Autoconstructeurs moeten dus opnieuw gaan meedenken met de markt en dat is precies wat Ford doet met de Puma. Het oorspronkelijke model maakte de toen populaire sportcoupé bereikbaar voor de gewone burger, en de nieuwe Puma doet nu hetzelfde in ons meest begeerlijke segment: de sportieve SUV. Voor een elegant aflopende daklijn hoef je dus niet meer naar een Porsche Macan te zoeken of voor atletisch slanke zijruiten naar een Lamborghini Urus; deze Ford Puma heeft het allemaal.
2
RIJGEDRAG
Net als zo’n 2 decennia geleden heeft Ford ervoor gekozen om de nieuwe Puma op de basis van zijn Fiesta te bouwen. Daar is in dit geval niks mis mee want de Fiesta staat te boek als één van de best sturende stadswagens van het moment. Deze Puma mag dan iets hoger en zwaarder zijn dan een Fiesta maar hij slaagt er toch in om dat responsieve rijgedrag van zijn donor te behouden. Hij laat dan ook eerder de indruk na van een sportieve hatchback dan van een SUV. De wagen voelt dus gebalanceerd aan in de bochten en reageert relatief direct op het gaspedaal, en dat zonder oncomfortabel of nerveus te worden. Wat compacte SUV’s betreft kan er maar weinig tippen aan het no-nonsense rijplezier van de Puma. Door zijn broederschap met de Fiesta is ook het motorenaanbod gelijkaardig. Zo draait het benzinegamma rond Fords befaamde 1.0-liter EcoBoostblokje dat al dan niet met mild hybrid-technologie uitgerust kan worden. Daarnaast is er ook een enkele dieseloptie: de 1.5-liter TDCi-motor met 120 pk. Onze Puma was voorzien van een 1.0i EcoBoost mHEV-aandrijflijn met 125 pk en 170 Nm koppel en daar viel weinig over te klagen. De motor biedt steeds voldoende vermogen, zelfs bij lage toerentallen. Bovendien weet het blok dankzij zijn mild hybrid-hulp het verbruik rond de 6 liter per 100 kilometer te houden. Een enkel minpuntje was dat deze driecilindermotor onder de 2000 toeren een ietwat onaangename brom door de cabine stuurt, maar dat is wel vaker zo bij driepittertjes.
3
GEBRUIK
Gegadigden voor een SUV of crossover zijn vaak op zoek naar een auto met een hoge zitpositie. Zij moeten nu misschien even wegkijken, want de Puma pakt het anders aan. De nadruk ligt hier namelijk op dynamiek en de zitpositie is dan ook relatief laag voor zijn segment. Dat betekent niet dat je daarom oncomfortabel zit: de stoelen en het stuur zijn voldoende verstelbaar om gemakkelijk de juiste houding aan te nemen. Achterin is het misschien iets minder aangenaam vertoeven als volwassene, maar voor korte ritten valt het best mee. Qua been- en hoofdruimte doet de Puma het niet slechter dan andere compacte SUV’s. Dat lijkt ook zo voor de kofferruimte van op papier 456 liter, al is er een addertje onder het gras. De Puma krijgt namelijk als eerste auto ooit—althans naar ons weten—zijn eigen afwasbak onder de koffervloer. Ford noemt het de 'MegaBox' en met een grootte van 80 liter is deze bak groot genoeg voor je losse boodschappen, je weekendtas of je tuinafval. Daarnaast is dit compartiment ook waterdicht en heeft het een afvoerplug. Je kan dus eventueel ook je goudvissen meenemen op reis als je echt geen waarde hecht aan hun psychologisch welzijn. Dit betekent wel dat de kofferruimte die je dagdagelijks gebruikt, die boven de laadvloer, slechts 376 liter bedraagt. Qua uitrusting heeft de Puma het goed voor elkaar. Net als de Fiesta waarop hij gebaseerd is komt hij standaard met een 8-inch aanraakscherm dat toegang geeft tot Fords nieuwste SYNC 3-infotainmentsysteem. Deze interface werkt relatief gebruiksvriendelijk, al reageert het systeem niet altijd heel snel. Zij die er hun weg toch niet helemaal in vinden kunnen ook hun smartphone verbinden via Apple CarPlay of Android Auto.
4
KOSTEN
Je haalt een Puma in huis vanaf 23.600 euro—en dan hebben we het over de auto, wel te verstaan. Voor die prijs komt Fords compacte SUV met een manuele zesversnellingsbak gekoppeld aan de 125 pk-sterke mild hybrid-aandrijflijn. Voor de 1.0-liter EcoBoost-motor zonder mild hybrid-ondersteuning betaal je verrassend genoeg iets meer, maar dat ligt eraan dat die motorisatie uitsluitend met een automatische versnellingsbak geleverd wordt. De goedkoopste Puma is dus ook meteen de meest milieubewuste. Het aanbod van de Puma begint bij de Titanium-versie, wat op zich al een ruime standaarduitrusting inhoudt. Zo krijg je navigatie, parkeersensoren en cruise control gewoon standaard mee. Voor adaptieve cruise control moet je upgraden, net als voor heel wat veiligheidsuitrusting zoals een noodremfunctie of rijstrookassistent.
5
CONCLUSIE
De Puma-naam is terug van weg geweest—en tegen de verwachtingen in geldt dat misschien ook wel voor de Puma-filosofie. Met het platform van de Fiesta als vertrekpunt creëert Ford namelijk één van de sportievere opties in de compacte SUV-markt zonder dat de prijs eronder moet lijden. Als je dus op zoek bent naar een fijn sturende auto waar je middelgrote gezin in past, maar je toch niet aan de verleiding van de SUV-hype kunt weerstaan, dan is het geen slecht idee om een Puma aan je leiband te slaan.
Publicatie: 10/02/2021
Tekst: Joram Van Acker
Media: Joram Van Acker & Bram Billiet