Peugeot Sport Engineered
Sportief
Zoek je uitstraling en sportiviteit maar heb je toch wat ruimte nodig voor je gezin? Dan biedt ook Frankrijk nu een alternatief. Dit is de Peugeot 508 PSE: een ruime, knappe, dynamische plug-inhybride. Of had je nog meer gewenst?
1
DESIGN
Wanneer Peugeot anno 2018 met zijn nieuwe 508 op de proppen kwam stond de autowereld even stil. Toegegeven, de constructeur was al langer op het goede pad met de nieuwe designs van zijn modellen, maar de 508 tilde die vooruitgang naar een ander niveau. Zijn agressieve neus met LED-slagtanden en minimalistische achterste in combinatie met de aflopende, coupé-achtige daklijn bombardeerden de auto onmiddellijk tot één van de knappere verschijningen in zijn segment. En die gekke Fransen waren dan nog niet klaar want een jaartje later toonden ze ons deze Peugeot Sport Engineered-versie van de 508. Deze sportieve uitvoering zoekt qua ontwerp de grenzen op tussen functionele aerodynamica en een gezonde portie opschepperij. Je ziet namelijk al van kilometersver dat de PSE een sportwagen is met zijn verlaagde ophanging, gifgroene accenten en flinke vinnen onderaan de bumpers. Binnenin zijn de aanpassingen tegenover de conventionele 508 van een subtielere aard. Met wat groene stiksels, ditto accenten in de displays en alcantara in de sportstoelen moet je het wel stellen. Laat dat echter niet als een nadeel binnenkomen want de cabine van de Peugeot 508, PSE of niet, is simpelweg één van de mooisten in de autoindustrie. Het dashboard met zijn pianotoetsen straalt moderne elegantie uit terwijl het kleine, futuristische stuurtje met het bestuurdersdisplay hoog erboven geplaatst een onmiskenbaar sportieve indruk nalaat.
2
RIJGEDRAG
Die dynamische hoofdgedachte is ook onmiddellijk aanwezig wanneer je met de 508 PSE onderweg bent. Het formaat en de positie van dat stuurtje zorgen namelijk voor een heel directe rijervaring. Het onderstel van de Peugeot voelt daarbij ook nog eens perfect gebalanceerd zodat je al snel vergeet dat je met een relatief grote en vooral zware auto onderweg bent. Om al die massa zo mooi onder controle te houden is de ophanging echter wel flink verstevigd en verlaagd ten opzichte van de gemiddelde 508. Daardoor is de auto eigenlijk iets te stug om ooit van een comfortabele beleving te kunnen spreken. Daar knelt ergens het schoentje van deze Peugeot, want de 508 PSE is naast een sportief model ook een plug-inhybride. Hij combineert dus een 1.6-liter benzinemotor met twee elektromotoren; eentje die de vooras voor zijn rekening neemt en een tweede exemplaar dat bijspringt wanneer ook de achteras moet meehelpen. Die drie motoren leveren samen 360 pk en 520 Nm koppel, wat deze 508 meteen de krachtigste Peugeot ooit maakt. Daarnaast leeft er ook een batterijpakket van 11,5 kWh onder de bodem waarmee de auto ongeveer 40 km elektrisch kan rijden. Dat is al niet extreem ver naar moderne maatstaven, maar voelt ook nog eens redelijk ongepast voor dit soort auto. De ophanging is namelijk zo sportief en het stuurgevoel zo responsief dat het wat vreemd voelt om er rustig en volledig geruisloos mee rond te rijden. Dankzij die extra elektrokracht sprint de 508 PSE wel naar 100 km/u in amper 5,2 seconden, waarmee hij heel wat grover geschut achter zich laat. De manier waarop het vermogen tot stand komt is echter niet altijd even natuurlijk. De auto lijkt bij plots volgas af en toe zelf wat verdwaald te geraken in zijn motorensoep en het duurt dan even voor alle energiebronnen present zijn. Het stuurgevoel en de balans van de auto zijn dus lekker responsief, maar de aandrijflijn kan zijn dynamische pretenties soms niet helemaal waarmaken.
3
GEBRUIK
Waar die hybride-aandrijflijn dan weer wel voor zorgt, is dat deze 508 PSE best duurzaam en goedkoop in gebruik is voor zo’n sportief model. Zo eindigden we op een gemiddeld verbruik van 5,8 l/100km wanneer we de batterij één keer vollaadden en daarna 100 kilometer aflegden. Dat maakt hem dus uitermate geschikt om je dynamische inborst te combineren met je schuldgevoelens jegens Moeder Natuur en natuurlijk je middelgrote gezin. Vooral dat laatste is een belangrijke factor want de 508 blijft ook in PSE-vorm een verrassend ruime reisgenoot. Voorin is het dankzij dat interessante stuurtje misschien even zoeken naar de juiste zitpositie maar uitendelijk heb je voldoende ruimte en comfort. Achterin is de been- en hoofdruimte ook niet slecht, en dat ondanks die knappe, aflopende daklijn. Daarbovenop biedt de liftback-versie die wij testten ook nog eens 487 liter koffervolume, net hetzelfde als een 508 zonder batterijen. Als dat nog niet genoeg is, dan is de 508 PSE er ook als break met 530 liter bagageruimte. Ook het infotainmentsysteem van deze Peugeot is best gebruiksvriendelijk, mede dankzij de fysieke sneltoetsen onder het scherm. Onze enige opmerking op ergonomisch vlak is dat je soms wel even de plaats van alle functies moet leren kennen, en dan hebben we het vooral over zaken op en rond het stuurwiel. Het unieke formaat van dat stuurtje zorgt er namelijk voor dat er maar weinig knoppen op passen, én dat je de symbooltjes op de bedieningselementen achter het stuur niet gemakkelijk kunt aflezen. Dat is vooral het geval voor de knoppen die de cruise control bedienen maar ook voor de pinker- en ruitenwisserhendels. In de eerste week van je bezit zal je dus af en toe even de ruitensproeiers activeren wanneer je de cruise control wilde instellen, maar daar leer je wel mee leven.
4
KOSTEN
Sportieve wagens zijn doorgaans al niet goedkoop en plug-inhybrides zijn dat ook niet. Deze Peugeot is beide, dus je kan je al voorstellen waar dit naartoe gaat. De 508 PSE staat in de catalogus vanaf 65.136 euro. Daarvoor krijg je dan de liftback, en voor de break mag je rekenen op minstens 67.056 euro. Dat wringt ergens wel wanneer je merkt dat een BMW 330E plug-inhybride al aan 52.200 euro begint. Voor die basisprijs heeft je PSE echter wel al bijna alle uitrusting dat je kan krijgen. Er is bijvoorbeeld standaard adaptieve cruise control, verwarming in de voorzetels, een achteruitrijcamera en een automatische kofferklep. Je kan enkel wat meer betalen om de auto in het wit of in het zwart te krijgen—al is er niks mis met het stoere grijs dat de Peugeot standaard meekrijgt—en om een extra boordlader te voorzien waardoor hij iets sneller oplaadt. Wij hebben het uitgeprobeerd: de allerduurste PSE die je kan krijgen is een witte break en die kost dan 68.306 euro. Dat is dan weer minder dan een BMW 330 E Touring met zoveel uitrusting; die gaat al snel boven de 70.000 euro.
5
CONCLUSIE
De Peugeot 508 PSE is een eigenzinnig model: hij combineert de aandrijflijn van een stekkerhybride met een sportief onderstel en uiterlijk. Dat maakt deze auto ongezien veelzijdig, al blinkt hij daardoor noch op dynamisch vlak, noch op ecologisch vlak echt uit. Daarnaast is de 508 PSE ook niet goedkoop, wat hem nog meer de keuze van de individualist maakt.
Publicatie: 22/09/2021
Tekst: Joram Van Acker
Media: Bram Billiet